Atte Harjanne, Eveliina Heinäluoma, Ville Valkonen ja Jouni Ovaska haluavat uudella, hallituksen ja opposition rajat ylittävällä podcast-projektillaan osoittaa, että kansanedustajat kykenevät myös rakentavaan ja humoristiseen keskusteluun poliittisista väännöistä huolimatta.
Mitä tapahtuu, kun kansanedustajat neljästä eri puolueesta istutetaan studioon keskustelemaan kesken kiivaiden poliittisten vääntöjen? Sitä selvitetään uudessa Politiikan jälkilöylyt -podcastissa, jonka ensimmäinen jakso on nyt kuunneltavissa täältä. Podcastissa ääneen pääsevät vihreiden kansanedustaja ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne, SDP:n kansanedustaja Eveliina Heinäluoma, kokoomuksen kansanedustaja Ville Valkonen sekä keskustan kansanedustaja Jouni Ovaska.
Keskustelua luotsaa viikoittain konsulttitalo Milttonin johtava neuvonantaja Niilo Toivonen. Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen poliittinen podcast, jossa niin hallitus- kuin oppositiopuolueiden kansanedustajat analysoivat Arkadianmäen tapahtumia.
”Kun kyselytunti on hiljentynyt, päästään pohtimaan mitä eduskunnan käytävillä on tapahtunut – mikä asia on jäänyt medialta huomaamatta ja mitä tapahtui videokameroiden sulkeuduttua. Jälkilöylyt on myös sosiaalinen koe. Kiinnostaa nähdä mahdummeko me neljä poliitikkoa samaan studioon syksyn kovien vääntöjen aikana?”, pohtii Eveliina Heinäluoma.
”Tällaisina aikoina, kun politiikan arki käy poikkeuksellisen kuumana, kaivataan myös puoluerajat ylittävää, rakentavaa ja humorististakin keskustelua. Uskon, että tähän tarpeeseen Jälkilöylyt pystyy vastaamaan”, kuvailee puolestaan Atte Harjanne.
Politiikan jälkilöylyt -podcastissa pureudutaan istuntokauden aikana paitsi päivän polttaviin poliittisiin puheenaiheisiin, myös yksityiskohtaisempiin poliittisiin kysymyksiin. Tavoitteena on päästää kuulijat kulissien taakse ja valottaa, millaisia keskusteluja eduskuntatalon käytävillä käydään silloin, kun kyseessä ei ole täysistunto tai eduskunnan kyselytunti.
”Keskustelu täysistunnoissa on paikoin hyvin repivää. Tunteet käyvät kuumina ja sanansäilä iskee. Väittelyjen jälkeen on hyvä hengähtää ja istua alas myös istuntosalin kilpakumppaneiden kanssa. Vain yhteistyöllä ja keskinäisellä kunnioituksella saadaan aikaan tuloksia Suomen hyväksi”, toteaa Jouni Ovaska.
”Suomi tarvitsee rakentavaa keskustelua ja yhteisymmärryksen hakua, mutta myös suoraa puhetta ja rohkeita tulevaisuudenkuvia! Tälle podille on tilausta”, kiteyttää Ville Valkonen.
Ensimmäisessä jaksossa kiivasta keskustelua ja poliittisia ennustuksia
Politiikan jälkilöylyt -podcastin ensimmäisessä jaksossa pureuduttiin niin SDP:n kansaa kuohuttaneeseen puoluekokoukseen, hallituksen toisinaan horjahtelevaan alkutaipaleeseen ja keskustelua herättäneeseen rasismitiedonantoon kuin vihreiden murskaavan vaalitappion taustoihin. Myös keskustan rooli oppositiossa pohditutti studiokansaa.
Jakson lopussa jokainen studiossa istuneista poliitikoista antoi oman ennustuksensa siitä, mitä politiikassa tulee tapahtumaan lähitulevaisuudessa. Valkonen vei kuulijat kohti presidentinvaaleja arvioiden, että kyseessä tulisi lopulta olemaan kansanliikkeen ehdokkaana matkaan lähteneen Pekka Haaviston sekä kokoomuksen Alexander Stubbin kaksintaistelu.
”Voi olla, että joku kannattajakorttien kerääjistä ei saa kortteja kasaan, mikä muuttaa myös asetelmaa”, vihjasi Valkonen.
Harjanteen mukaan kaikki ensimmäisenä mieleen tulevat ennustukset Sanna Marinin lähdöstä ja RKP:n päätöksestä jättää asettamatta omaa ehdokastaan presidentin vaaleihin ovat jo ehtineet toteutua. Harjanteen ennustus liittyikin lopulta hallituksen kaavailemaan kolmen kuukauden ulosheittolakiin.
”Se tulee kaatumaan joko hallituksen tai eduskunnan päässä. Tästä tulee vielä vaikea arvovaltatappelu hallituksen sisällä”, ennusti Harjanne.
Eveliina Heinäluoman ennustus liittyi niin ikään hallitukseen. Heinäluoma nimittäin totesi, ettei hän usko hallituksen kaatumiseen tämän syksyn aikana. Keskustan Ovaska oli osittain samoilla linjoilla.
”Oma ennusteeni menee vuoteen 2027. Minä ennustan, että tämä hallitus ei kestä sinne asti”, totesi Ovaska.
Politiikan jälkilöylyt -podcast perjantaisin Soundcloudissa, Spotifyssa ja Applen podcast-palvelussa. Podcastissa paikalla viikoittain vaihtuva kokoonpano.