SDP:n kansanedustajat hallintovaliokunnassa Eveliina Heinäluoma, Aki Lindén, Piritta Rantanen ja Heidi Viljanen ovat jättäneet eduskunnassa toimenpidealoitteen järjestäytyneen rikollisuuden torjunnan strategian päivittämisestä. Edellinen strategia on vuodelta 2013.
– Järjestäytynyt rikollisuus on kasvava ja kansainvälistyvä ilmiö. Se näkyy Suomessa jo kaikissa suuremmissa kaupungeissa. Tämän päivän järjestäytyneeseen rikollisuuteen kuuluu koko ajan koveneva väkivalta ja sen uhka, huomauttaa kansanedustaja Eveliina Heinäluoma. – Vaikka rikollinen elämäntapa voi näyttää houkuttelevalta esimerkiksi Katiska-jutun päätekijöiden kohdalla, on todellisuus jotain aivan muuta. Alemmilla tasoilla jengielämä on todella karua.
Poliisin tietojen mukaan järjestäytyneeseen rikollisuuteen liittyvien ryhmien määrä on lisääntynyt viimeisten 10 vuoden aikana Suomessa. Keskusrikospoliisin arvion mukaan Suomessa toimii noin 90 järjestäytynyttä rikollisryhmää ja näillä ryhmillä on jäseniä noin 900-1000.
– Kehitys menee nyt kovaa vauhtia väärään suuntaan. Siksi on selvää, että päivitetty strategia toimenpiteineen tarvitaan kipeästi, Lindén painottaa. – Olennaista on ennaltaehkäistä järjestäytyneen rikollisuuden syntymistä. Ihmisille tarvitaan työtä, palveluja ja tukea. Syrjäytymisen ehkäiseminen poistaa osaltaan järjestäytyneen rikollisuuden kasvualustoja.
– Järjestäytyneen rikollisuuden torjunta edellyttää monien tahojen saumatonta yhteistyötä. Lisäksi se vaatii yhteistyötä myös eri maiden viranomaisten kesken. Tähän vastaa osaltaan hiljattain julkaistu EU:n uusi strategia järjestäytyneen rikollisuuden torjumiseksi 2021-2025, kertoo Rantanen.
– EU:n strategia nostaa painopisteiksi mm. viranomaisyhteistyön, järjestäytyneen rikollisuuden rakenteiden murtamisen, rikoshyödyn poistamisen ja teknologian kehitykseen reagoimisen. Nämä ovat hyviä lähtökohtia myös kotimaiseen strategiatyöhön, jatkaa Viljanen.